- Sa transforme spectatorul - fiinta pasiva, receptiva, depozitara - in protagonist al actiunii dramatice, in subiect, in creator, in transformator - in SPECTACTOR.
- Sa incerce sa nu se multumeasca sa reflecteze asupra trecutului, ci sa se pregateasca pentru viitor.
- Transformarea spectatorului in protagonist poate sa impiedice teatrul sa aiba functie cathartica. Spectatorul, capabil de un act deliberator in timpul unei sedinte de teatru-forum, este, in realitate, incitat sa o faca si in viata de zi cu zi. Daca a putut sa o faca in cursul unei "sesiuni", va fi gata sa o faca mai tarziu, in viata reala.
- Teatrul oprimatilor ajunge la constructia unui model de actiune viitoare: cand o anume situatie apare, anume masuri sunt de luat. Iata de ce este important ca temele alese sa fie teme reale,adevarate. Gradul de urgenta al temei face spectatorii sa fie mai creativi, pentru ca stiu ca problema exista si ca trebuie sa o solutioneze imediat.
- Teatrul - forum nu produce catharsis, produce un stimulent pentru dorinta noastra de a schimba lumea!
REGULI
Exista personaje cheie ale acestui tip de teatru, si anume: opresor, oprimat,aliat al oprimatului, aliat al opresorului, personaje neutre si JOKER.
Se joaca o scena ce dureaza maxim 10 min (in care exista o problema de interes), dupa care publicul este invitat de joker sa identifice problema, opresiunea, personajele si de ce sunt ele opresori,oprimati si neutrii.
In urma identificarii problemei, se reia spectacolul, numai ca de aceasta data, Jokerul si Publicul devin personajele cheie. Jokerul pentru ca va modera spectacolul, iar publicul pentru ca se va implica - va deveni SPECTACTOR - practic va inlocui actorii si prin joc actoricesc - prin implicare totala - va propune solutii, va schimba scnariul, va face tot posibilul sa gaseasca cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemei.
Insa aici exista un catch - publicul nu il poate schimbape OPRESOR. Acest lucru il vaincita sa creeze o strategie de schimbare a personajelor astfel incat sa ajunga sa schimbe perceptia OPRESORULUI. Un joc in care comunicarea prin creativitate reprezinta unealta secreta a dvs.
Acest instrument poate fi aplicat in doua moduri:
1. Fie un grup de actori profesionisti vor jucao piesa de interes, iar dvs veti fi publicul SCHIMBACIOS
2. Fie grupul dvs se imparte in doua p- actori si public. Actorii timp de o ora vor creea un scenariu pe o teme de interes, inrtre timp publicul se atreneaza prin jocuri de improvizatie.
si ca exemplificare va invitam sa cititi cum se desfasoara un spectacol de teatru forum